”Hej, det var längesen…” – Att leva i en familj som är dysfunktionell

Tre korta filmer som handlar om ungdomar som möter sig själv som små och diskuterar och ställer de frågor som de önskade att någon ställt när de var barn.

I de tre olika filmerna får vi följa Jolin, systrarna Caroline och Bea och Marcus. De har sina unika historier men också mycket gemensamt. De har alla gått igenom svåra perioder i sina liv, och är levande bevis på att det finns ljus i slutet av tunneln!

Jolin växte upp med en pappa som var en känd missbrukare och en mamma som dolde sitt missbruk. Jolin växte upp i ett stökigt hem och tog mycket ansvar – ansvar som ett barn inte ska behöva ta. För att komma bort spenderade hon mycket tid i stallet. Hon försökte dölja allt jobbigt, genom att hålla det på insidan. Men till slut gick det inte längre att hålla tillbaka.

Caroline och Bea är systrar. Caroline är ett år yngre men alla tror att hon är storasyster. Systrarna växte upp i en ostabil miljö med en pappa som drack för mycket alkohol och en mamma som ljög. Systrarna hanterade situationen olika. Caroline bråkade mycket i skolan, medan Bea vände allt inåt. Men de hade alltid varandra och på stranden kunde de andas ut.

Marcus började dricka alkohol när han var 12 år. Han hamnade i umgängeskretsar som präglades av mycket våld. Han pratade inte om sina känslor och skulle inte visa sig svag inför andra. Detta drog Marcus till slut djupt in i ett missbruk. I denna film berättar Marcus om hur han lyckades ta sig ur missbruket och förändra sitt liv.

Till filmerna finns en utarbetad studieplan att ha som underlag för samtal.

För att ta del av filmerna och studiematerialet hör av dig till studieförbundet NBV och ditt lokala NBV Kontor. Är du verksam i Västra Götaland går det bra att höra av sig till Emma Ekblom på 0703- 96 16 93 emma.ekblom@nbv.se