Spela Roll! 13-19 feb

Spela Roll! genomförs årligen kring Alla hjärtans dag och handlar om att sätta fokus på situationen för barn och unga som växer upp med någon vuxen som dricker för mycket alkohol. I år äger uppmärksamhetsveckan rum 13–19 februari.

Syftet med Spela roll! är att sprida kunskap och väcka samtal om hur barn påverkas av att växa upp med vuxna som dricker för mycket alkohol. Målet är att öka medvetenheten och förståelsen för barnens situation. Men också hur omgivningen kan spela roll. Som lärare, ideellt engagerad idrottsledare, granne och medmänniska – alla kan spela roll!

Det uppmuntras till att organisationer och verksamheter anordnar aktiviteter under veckan som kan bidra till att synliggöra barn som växer upp i familjer där någon dricker för mycket. Läs mer i det bifogade följebrevet för att få tips eller gå in på www.duspelarroll.se. Glöm inte att lägg upp era lokala aktiviteter på Facebook och Instagram under veckan med hashtaggen #spelaroll2023 och @spela_roll!

Nätverket De Glömda Barnen i Västra Götaland finns med i samordningsgruppen tillsammans med flera andra viktiga aktörer. Här i Västra Götaland kommer vi lyfta stödgrupper som möter barn och unga som växer upp i miljöer där de finns behov av extra stöd till dem. Detta gör vi genom att dela här på hemsidan stödgrupper som välkomnar in till öppet hus under den veckan, så håll utkik på er lokala stödgrupp!

Nätverket är också med och arrangerar ett av fyra webbinarium som kommer sändas under vecka 7. Under torsdagen 16 februari håller vi ett seminarium med temat:

Samtal med barn och ungdomar

Vad i samtal är det egentligen som skapar förändring och motivation? Under detta seminarium kommer psykoterapeuten och socialpedagogen Petter Ivarsson att prata om att samtala med barn och unga. Hur kan vi utveckla vår förmåga till samtal och bemötande? Vad säger forskningen?

Föreläsare Petter Iwarsson är legitimerad psykoterapeut och socialpedagog med vidareutbildning inom handledning och familjebehandling. Efter många år som sakkunnig på Bris arbetar Petter nu med psykoterapi, föreläsning och utbildning i egen regi samt som skolkurator. Petter är författare till böckerna Samtal med barn och ungdomarSamtal i skolan – en möjlighet till utveckling och Du behövs som vuxen.